Het verhaal van Pien van Eijken, Student-stagiaire

 

Als masterstudent Encyclopedie en Filosofie van het Recht aan de Universiteit Leiden had Pien van Eijken niet gedacht dat de kennismaking met de wereld van fusies en overnames tijdens een studentstage zo leuk zou zijn. Natuurlijk werd Pien even in het diepe gegooid. Ondernemingsrecht was voor haar best nieuw, maar met haar eigen gedrevenheid en dagelijkse begeleiding, wist Pien haar weg binnen de overnamepraktijk snel te vinden. Tijd om haar te vragen naar haar ervaringen.

“Meer dan een kijkje in de keuken!”

Hoe is de stageperiode je bevallen?

Vanwege mijn eerdere betrokkenheid bij DVDW, eerst als receptioniste en later op het secretariaat, wist ik dat het qua sfeer in ieder geval goed zat op kantoor. Vanaf de eerste dag werd ik dan ook volledig opgenomen in het M&A-team in Den Haag. Ik werd betrokken bij de op dat moment lopende overnametrajecten, en heb er een aantal van begin tot eind meegemaakt. Theo Hanssen en Anique Noordam hebben mij daarbij betrokken bij alle onderdelen van het overnameproces. Zo ging ik mee naar besprekingen met cliënten, maar woonde ik ook onderhandelingen over de SPA en update calls over het verloop van een due diligence bij. Ik zat daardoor goed in alle dossiers. Met die achtergrond is het een stuk leuker om vervolgens opdrachten te doen. Deze liepen overigens uiteen van literatuur- en jurisprudentieonderzoek, besluitvorming opstellen en meekijken in een dataroom, tot meedenken met en input leveren op transactiedocumentatie, en dan doe ik de veelzijdigheid van de werkzaamheden nog tekort! Vaak werd bijvoorbeeld ook de vraag gesteld wat ik zelf wilde leren en wat ik echt nog wilde doen tijdens de stage. Ik had daardoor echt het gevoel dat ik serieus genomen werd en dat mijn ontwikkeling centraal stond.”

 

Behalve meedraaien in dossiers heeft Pien ook alle collega’s bij DVDW ontmoet en leren kennen:

 

“Veel collega’s kende ik al oppervlakkig, maar door het intensieve samenwerken, en door alle buitencurriculaire activiteiten, heb ik iedereen echt goed leren kennen. Binnen DVDW heerst een informele en gezellige sfeer. Iedereen is behulpzaam en geïnteresseerd, waardoor je je als ‘nieuwkomer’ meteen thuis voelt. Ik vond het ook enorm fijn om samen met Anique Noordam op de kamer te zitten. Zij heeft mij ontzettend goed begeleid. Ondanks dat het vaak druk en stressvol is in de overnamepraktijk, kon ik met al mijn vragen bij haar terecht en nam ze altijd de tijd voor mij. Ik heb enorm veel aan haar feedback gehad. Vanwege een wekelijks koffiemoment met het hele M&A-team en verschillende brainstormsessies kreeg ik ook van alle andere M&A’ers echt het gevoel dat ik onderdeel was van een team. Naast het werk en juridische inhoudelijke bijeenkomsten (via de DVDW Academy) worden er bij DVDW ook veel sociale activiteiten georganiseerd, van borrels tot een padeltoernooi.”

 

Wat had je achteraf anders aangepakt tijdens je stage? 

“Ik denk dat iedere student-stagiair zal herkennen (althans, dat hoop ik!) dat je in het begin veel fouten maakt. Zeker in het begin kon ik er best van balen wanneer ik mijn stukken stevig becommentarieerd terugkreeg. Nu zie ik in dat mijn kennis van het ondernemingsrecht juist door al die feedback en uitleg waarschijnlijk is vertienvoudigd. In de toekomst zal ik hier dus anders tegenover staan. Toen ik tegen het einde van mijn stage een brief moest schrijven en ik deze met Theo Hanssen ging bespreken, moest ik daarom ook lachen toen hij zei dat ik het echt niet persoonlijk moest opvatten, ‘want je schrijft best heel aardig’, maar dat vrijwel het hele stuk eruit mocht. We hebben de brief toen samen aangepast, waar ik heel veel van heb geleerd.”

 

Wat zul je niet snel vergeten als het gaat om je tijd bij DVDW?

“Ik zal de betrokkenheid bij mijn voortgang en ontwikkeling niet snel vergeten. Iedereen wil hier het allerbeste uit zichzelf halen, maar uiteindelijk worden er gemeenschappelijke doelen nagestreefd. Hierdoor moet je gebruikmaken van elkaars kennis en kwaliteiten, waardoor je echt omhoog gelift wordt. Dát is de synergie van de werkvloer, heb ik ontdekt. Ook is er ruimte voor humor, een klein beetje geklaag over dagelijkse beslommeringen, en veel gezelligheid. Die notie van wat collega’s voor elkaar zouden moeten zijn wil ik vasthouden, waar ik ook terechtkom in de toekomst.”  

 

Toekomst

Pien zal in september 2023 een tweede master gaan volgen, waarschijnlijk aan de Universiteit van Amsterdam. Haar stageperiode bij DVDW heeft haar ervan overtuigd dat zij graag de advocatuur in zou willen:

 

“Voor mijn stage wist ik eigenlijk nog niet zeker of ik advocaat wilde worden. Dat lag er voornamelijk aan dat ik meerdere passies en dromen heb, en ik niet wist hoe ik daaruit moest kiezen. Een enorm luxeprobleem, daar ben ik me van bewust. Deze stage heeft mij echter volledig overtuigd van de advocatuur. Dit beroep is uitdagender, veelzijdiger en creatiever dan ik had verwacht. Ik vind het leuk om te puzzelen met een casus en om te spelen met taal, maar ook het sociale en commerciële aspect van de advocatuur past bij me. Na mijn stage kon ik de afgelopen 2 maanden gelukkig bij DVDW blijven als juridisch medewerker, waarin ik wederom enorm veel heb geleerd. In totaal vier maanden tijd heb ik het gevoel dat ik een heel goed beeld heb gekregen van wat de advocatuur inhoudt, ben ik een stuk zekerder geworden over mijn toekomst én heb ik het vooral ook enorm leuk gehad.”

Gerelateerde verhalen van collega's

Group 7 Terug
Verhaal image

Emma Lievense, Senior advocaat-medewerker en stagebegeleider

Als je als advocaat-stagiair of student-stagiair bij DVDW aan de slag gaat, is er een grote kans dat je Emma Lievense al snel tegenkomt. Emma is een senior advocaat-medewerker én stagebegeleider. In onze visie op de ontwikkeling van talent is dat een belangrijke functie. Emma zag een kans voor verbetering van talentontwikkeling en is nu de eerste die die rol bekleedt.

Lees meer
Verhaal image

Isabella den Toom, Advocaat-medewerker

Isabella den Toom werkt nu als advocaat-medewerker bij DVDW. Daarvoor heeft zij een double degree master “Toga aan de Maas” afgerond met als basismaster Ondernemingsrecht aan Erasmus School of Law, waarna zij als advocaat-stagiaire bij DVDW in dienst kwam. Een mooie start van de carrière van Isabella den Toom. Vanaf het begin daadwerkelijk onderdeel uitmaken van het werk binnen gespecialiseerde secties en resultaten bereiken voor cliënten, dat is wat Isabella elke dag weer opnieuw uitdaagt.

Lees meer
Verhaal image

Marjon Lok, Partner

Binnenkomen met een duidelijk doel én dit ook nog eens waarmaken. Marjon Lok, partner bij DVDW, is een mooi voorbeeld van hoe je als advocaat je ambities om partner te worden kunt verwezenlijken door het volgen van je passie voor het vak. Daar heeft ze alle hulp bij gekregen die ze nodig had. Wil je meer te weten komen over het verhaal van Marjon?

Lees meer
Verhaal image

Michelle Mathijssen, Juridisch secretaresse

Werken als één team, zonder uitzondering. Van secretaresse tot partner, iedereen is een belangrijke schakel in het continu behalen van de beste resultaten. De sfeer is goed, het werk is gevarieerd en uitdagend. Belangrijke redenen waarom Michelle Mathijssen, juridisch secretaresse bij DVDW, helemaal op haar plek zit. Ben je benieuwd naar het verhaal van Michelle?

Lees meer
Verhaal image

Rens van den Heuvel, Salary partner

Rens van den Heuvel in 2016 overgestapt naar DVDW. En daar heeft hij nooit spijt van gekregen. Rens is vastberaden en weet wat hem te doen staat. Want hoe waardevol en uitdagend is het om je eigen praktijk te kunnen opbouwen en om je als persoon te kunnen ontwikkelen? Per 1 januari 2022 is Rens benoemd tot salary partner. Ben je benieuwd naar het verhaal van Rens?

Lees meer
Verhaal image

Anique Noordam, Advocaat-medewerker

Anique Noordam is advocaat-medewerker bij DVDW. Tijdens haar studie Economie & Rechten ontdekte ze dat ze van de twee stromen rechten het meest interessant vond. Na het afronden van diverse stages bij advocatenkantoren, ontdekte ze dat ze naar een middelgroot kantoor wilde. Ze koos voor DVDW. Inmiddels heeft ze haar stageverklaring op zak en is Anique als advocaat-medewerker werkzaam voor DVDW. Benieuwd naar haar verhaal?

Lees meer
Verder Group 7