Het verhaal van Emma Lievense, Senior advocaat-medewerker en stagebegeleider

Als je als advocaat-stagiair of student-stagiair bij DVDW aan de slag gaat, is er een grote kans dat je Emma Lievense al snel tegenkomt. Emma is een senior advocaat-medewerker én stagebegeleider. In onze visie op de ontwikkeling van talent is dat een belangrijke functie. Wat ook bijzonder is, is dat de functie is ontstaan op aandragen van Emma. Zij zag een kans voor verbetering van talentontwikkeling en is nu de eerste die die rol bekleedt.

Uit eigen ervaring 

“Mijn advocaat-stage was ontzettend leuk en leerzaam. Niet alleen op het gebied van inhoudelijke ontwikkeling, maar ook op sociaal vlak. In deze periode wordt de basis gelegd voor je eigen werkwijze als advocaat en je verdere specialisatie. Waar wil je nog meer focus op leggen? Waarin zul jij je onderscheiden van andere advocaten? En hoe ontwikkel je je als persoon?

 

Tegelijkertijd is dit ook een periode met valkuilen. Niet alles kan altijd soepel lopen, je hebt opleidingsverplichtingen, deadlines en niet zelden zijn er ook andere onverwachte obstakels. Ups en downs, het hoort er allemaal bij. Daar hoeven we niet geheimzinnig over te doen. De vraag of je wel op je plek zit komt onherroepelijk voorbij. En dat is ook goed: voor een gezonde ontwikkeling van je carrière moet je af en toe reflecteren op waar je staat en je afvragen of je daar nog blij van wordt.

 

Hoewel je patroon je in principe begeleidt tijdens je stagetijd, is het binnen DVDW zo dat deze verantwoordelijkheid kantoorbreed wordt gedragen. It takes a village to raise a lawyer. Potentie en talent moet benut worden, maar dat gaat niet altijd vanzelf. Mijn overtuiging is dat advocaat-stagiairs meer trefzeker door hun ontwikkeling navigeren als ze kunnen delen met peers en ervaren collega’s. In vertrouwen en ongedwongen, zonder dat het meteen een groot iets wordt. Als stagebegeleider faciliteer ik dat DVDW zo kan werken. Dat we voor elke stagiair, ook de studenten, een werkgever zijn waar je je prettig en snel kunt ontwikkelen.”

“Als stagebegeleider faciliteer ik dat advocaat-stagiairs hun beste weg vinden.”

Visie op ontwikkeling

“De visie is vooral om het sociale aspect – waar we bij DVDW sowieso veel focus op leggen – ook te gebruiken voor talentontwikkeling. Want als stagiairs open en ongedwongen met elkaar in contact staan leren ze enorm van elkaar en stimuleren ze elkaar. Er zit een kracht in het uitwisselen van persoonlijke ervaringen. Je hoort goede ideeën voor je eigen ontwikkeling en als collega’s toch vastlopen wordt dit eerder geconstateerd door de groep.

 

Ondertussen praat ik ook geregeld één op één met de stagiairs, en ook met de patroons. Vanuit de rol als stagebegeleider kan ik dus een tussenpersoon zijn. Signalen die ik opvang kan ik als collega en vakgenoot natuurlijk goed vertalen. De patroons kunnen in hun succes óók gefaciliteerd worden, en dat doet de stagebegeleider.

 

DVDW heeft een duidelijke visie op wat medewerkers nodig hebben om volop te ontwikkelen. De balans tussen werk en privé vinden we belangrijk, maar ook dat we luisteren naar wat de medewerker – naast een ideale advocaat voor DVDW worden – nog meer wil. Een loopbaanbegeleider tijdens mijn studie zei eens ‘Wees meer dan je studentennummer! Ontwikkel jezelf en spring er tussenuit.” Ook hier geldt: wees jezelf. Inclusief al je eigen ideeën en initiatieven. We geloven dat dat de beste advocaten maakt.”

Gerelateerde verhalen van collega's

Group 7 Terug
Verhaal image

Marjon Lok, Partner

Binnenkomen met een duidelijk doel én dit ook nog eens waarmaken. Marjon Lok, partner bij DVDW, is een mooi voorbeeld van hoe je als advocaat je ambities om partner te worden kunt verwezenlijken door het volgen van je passie voor het vak. Daar heeft ze alle hulp bij gekregen die ze nodig had. Wil je meer te weten komen over het verhaal van Marjon?

Lees meer
Verhaal image

Isabella den Toom, Advocaat-medewerker

Isabella den Toom werkt nu als advocaat-medewerker bij DVDW. Daarvoor heeft zij een double degree master “Toga aan de Maas” afgerond met als basismaster Ondernemingsrecht aan Erasmus School of Law, waarna zij als advocaat-stagiaire bij DVDW in dienst kwam. Een mooie start van de carrière van Isabella den Toom. Vanaf het begin daadwerkelijk onderdeel uitmaken van het werk binnen gespecialiseerde secties en resultaten bereiken voor cliënten, dat is wat Isabella elke dag weer opnieuw uitdaagt.

Lees meer
Verhaal image

Rens van den Heuvel, Salary partner

Rens van den Heuvel in 2016 overgestapt naar DVDW. En daar heeft hij nooit spijt van gekregen. Rens is vastberaden en weet wat hem te doen staat. Want hoe waardevol en uitdagend is het om je eigen praktijk te kunnen opbouwen en om je als persoon te kunnen ontwikkelen? Per 1 januari 2022 is Rens benoemd tot salary partner. Ben je benieuwd naar het verhaal van Rens?

Lees meer
Verhaal image

Michelle Mathijssen, Juridisch secretaresse

Werken als één team, zonder uitzondering. Van secretaresse tot partner, iedereen is een belangrijke schakel in het continu behalen van de beste resultaten. De sfeer is goed, het werk is gevarieerd en uitdagend. Belangrijke redenen waarom Michelle Mathijssen, juridisch secretaresse bij DVDW, helemaal op haar plek zit. Ben je benieuwd naar het verhaal van Michelle?

Lees meer
Verhaal image

Anique Noordam, Advocaat-medewerker

Anique Noordam is advocaat-medewerker bij DVDW. Tijdens haar studie Economie & Rechten ontdekte ze dat ze van de twee stromen rechten het meest interessant vond. Na het afronden van diverse stages bij advocatenkantoren, ontdekte ze dat ze naar een middelgroot kantoor wilde. Ze koos voor DVDW. Inmiddels heeft ze haar stageverklaring op zak en is Anique als advocaat-medewerker werkzaam voor DVDW. Benieuwd naar haar verhaal?

Lees meer
Verhaal image

Pien van Eijken, Student-stagiaire

Als masterstudent Encyclopedie en Filosofie van het Recht aan de Universiteit Leiden had Pien van Eijken niet gedacht dat de kennismaking met de wereld van fusies en overnames tijdens een studentstage zo leuk zou zijn. Ondernemingsrecht was voor haar best nieuw, maar met haar eigen gedrevenheid en dagelijkse begeleiding, wist Pien haar weg binnen de overnamepraktijk snel te vinden.

Lees meer
Verder Group 7